Categorieën
Herlevend burgerschap

Jan Derksen over Herlevend burgerschap

Op zondag 17 januari 2010 spreekt hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen in de Groene Engel over Herlevend burgerschap in een tijd van zelfverheerlijking.

Het narcistisch ideaal
Een goede balans tussen opkomen voor jezelf en iets doen voor de ander. Dat is het hoofdthema op 17 januari 2010 in de lezing van Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie. Het is de derde lezing in de reeks Herlevend Burgerschap, georganiseerd door BasisBibliotheek Maasland in samenwerking met Groene Engel. De lezing vindt plaats in de Groene Engel, van twee tot vier uur. Aansluitend is er in het café gelegenheid tot napraten.

https://i0.wp.com/lezervanstavast.org/wp-content/uploads/2020/09/1001004006421988.jpg?w=580&ssl=1

Prof. Dr. J.J.L. Derksen (1953) studeerde na de middelbare school af aan de School voor de Journalistiek te Utrecht. Vervolgens studeerde hij psychologie en sociologie aan de Universiteit van Nijmegen. In 1978 studeerde hij af in de klinische psychologie. In 1983 promoveerde hij en sinds die tijd werkt hij aan de Sectie Klinische Psychologie van de Nijmeegse universiteit, momenteel in de functie van Universitair Hoofddocent Psychodiagnostiek

Zijn lezing is in de reeks de eerste in het tweede decennium van de 21e eeuw. En zijn onderwerp is ietwat symbolisch, want hij zal zijn publiek bijpraten over het fenomeen narcisme. De lezing heeft als titel ‘Herlevend burgerschap in een tijd van zelfverheerlijking’ en is gebaseerd op zijn in 2009 verschenen boek Het narcistisch ideaal. Derksen zal betogen dat moderne burgers een goede balans moeten vinden tussen opkomen voor zichzelf en iets doen voor de ander. Of anders gezegd zich regelmatig af dienen te vragen of “de wereld om jou draait of om ons allemaal”.

De naam narcisme komt van Narcissus, die verliefd werd op zichzelf. Het narcistisch ideaal wordt door Derksen vooral geplaatst binnen de opvoeding en als tijdsbeeld. In de opvoeding gaat het om een goede oriëntatie op de realiteit en minder om de fantasie van de eigen grootsheid. De huidige maatschappij stimuleert ook narcistisch gedrag, terwijl volgens Derksen mensen meer gebaat zijn met realistische zelfkennis en zelfredzaamheid. 

(dinsdag 1 september 2009)

Homepage Herlevend burgerschap

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Jan Derksen over Herlevend burgerschap”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: