Categorieën
Who's in control?

10 geboden

Mozes en de 10 geboden

Mozes bracht zijn volk de tien geboden. Na te lezen in het boek Exodus, het tweede boek uit de Hebreeuwse Bijbel. Het verhaalt over de uittocht van het Israëlitische volk uit Egypte naar het Beloofde land.

Op vrijdagavond 28 oktober 2011 werden in NRC Handelsblad tien andere geboden naar voren gehaald. Zonder enige twijfel zullen die de komende weken op verschillende andere plekken ook worden aangestipt. En zal de auteur toevallig ‘langskomen’.

Een moderne Mozes
Mozes van 2011 is dit keer geen profeet. René Kahn is een Nederlands psychiater die veel onderzoek heeft gedaan naar psychiatrische (hersen)aandoeningen.

Hij heeft twee boeken voor een algemeen publiek geschreven. Onze hersenen : over de smalle grens tussen normaal en abnormaal uit 2006 en dit jaar De appel en de boom : waarom ben je wie je bent? Is dat aanleg of opvoeding?

Op verzoek van zijn dochter heeft hij opgeschreven wat goed en slecht is voor een menselijk brein. Hij formuleert dit in een aloude vorm: tien geboden.

Who’s in control?
Naarmate de wetenschap meer inzicht krijgt in de manier waarop onze hersenen functioneren neemt ook als het ware de vraag toe of het mogelijk is die hersenen te ‘bewerken’, verbeteren, aan te passen. Met veel slagen om de arm noemt René Kahn een tiental punten waaraan ‘gewerkt’ kan worden. Hij belooft in Tien geboden voor het brein (Balans, 64 pagina’s) echter niet dat het navolgen van zijn geboden linea recta leidt tot een ‘beter’ brein. Maar hij maakt wel aannemelijk dat het niet verkeerd is om te proberen deze geboden na te leven. Hij heeft ook humor want aan het laatste gebod (Kies uw ouders met zorg) valt (helaas) niets te veranderen. Je hebt als kind niets te kiezen, noch heeft het zin om je ouders te ‘verbeteren’ om je eigen brein ‘vooruit’ te helpen.

De tien geboden
1. Studeer
2. Slaap
3. Maak muziek
4. Stress niet
5. Maak vrienden
6. Geniet aanzien
7. Drink niet
8. Zweet
9. Speel
10. Kies uw ouders met zorg

Relatie met een Openbare Bibliotheek (en andere culturele instellingen)
Evident gaat die op voor gebod 1 (Studeer) en 3 (Maak muziek). Iedereen die studeert heeft vroeger of later behoefte aan een boek. En een bibliotheek kan u van dienst zijn als u een instrument bespeelt.

Maar een Openbare Bibliotheek kan u ook van dienst zijn als het gaat om gebod 4 (Stress niet), 5 (Maak vrienden), 6 (Geniet aanzien) en 9 (Speel).

Stress niet: ‘met een boekje in een hoekje’ is een manier om te ontspannen, ontstressen

Maak vrienden: door romans te lezen leert u veel nieuwe vrienden kennen en bent u in wezen ook aan het ‘spelen’. Spelen in de zin dat u er al lezend probeert achter te komen hoe het plot in elkaar zit, hoe relaties in elkaar steken en wat de auteur eigenlijk met zijn verhaal wil zeggen.

Geniet aanzien: dat kan natuurlijk van alles zijn, maar een belezen man of vrouw heeft ondanks alles (nog) steeds enig aanzien. Alhoewel de populistisch wind van vandaag de dag sceptisch staat tegenover de ‘adel van de geest’

Het parkeerprobleem en de bibliotheek
Regelmatig krijgen we de opmerking dat er zo weinig parkeerplaatsen zijn bij de bibliotheek. Ook dat probleem ‘lost’ René Kahn op. Met gebod 8 (Zweet) wil hij zeggen dat u vaker de fiets moet pakken. De auto laten staan en een stukje gaan wandelen.

Andere titels# – De tien geboden en de zeven hoofdzonden : nieuwe verhalen over een eeuwenoud thema (samenstelling Bas Heijne, 2007)
# – De tien geboden : nieuwe verhalen (samenstelling Bas Heijne, 1993)
# – The ten commandments (regisseur Cecil B. DeMille) (dvd) (1956)
Eugen Drewermann. De tien geboden : tussen opdracht en wijsheid – gesprekken met Richard Schneider (2007)
Lisette THooft. Tien geboden voor innerlijke rust : onthaasten en ontspannen in een samenleving met te weinig tijd (2003)
Lois Rock. Tien geboden voor kinderen (1999)
Fernando Savater. De tien geboden : handleiding voor de 21ste eeuw (2006)
Arjan Visser. De tien geboden (2011)

(dinsdag 8 november 2011)

Homepage Who’s in control?

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: