Categorieën
Citaten Voedsel

Waarom zeggen mensen dat nou nooit van televisiekijken?

Aldus “eetgoeroe” Michael Pollan. Als reactie op de vraag “Je moet er maar tijd voor hebben?”

Het is de laatste vraag uit een interview dat onder de kop Ach mens, ga toch koken (ook een mooi citaat) op donderdag 30 mei 2013 in De Volkskrant verscheen. Michael Pollan werd geïnterviewd tijdens een tournee die hij aan de Westkust van de Verenigde Staten maakte om zijn nieuwste boek te promoten. Een event, dat veel bezoekers trekt. Michael Pollan is sinds enige jaren tot een fenomeen uitgegroeid. Door boeken waarin hij een pleidooi houdt voor ‘echt’ voedsel, zich afzet tegen industrieel bewerkte voedingsmiddelen. Zijn publiek informeert over hoe ons voedsel geproduceerd wordt. Kritische, vlot geschreven boeken. Twee titels: Een pleidooi voor echt eten : manifest van een eter (2008) en Echt eten : een handleiding (uit 2010).
Zijn recentste boek heet Een pleidooi voor echt koken, is onlangs verschenen en kunt u binnenkort lenen.

Enkele quotes uit dit interview.

Onderzoek wijst uit dat mensen die koken gezonder eten dan mensen die niet koken. In landen waar nog meer thuis wordt gekookt hebben ze minder problemen met obesitas dan in landen waar minder wordt gekookt. De opkomst van obesitas volgt de afname van koken op de voet. ()

Luiheid. Het is gemakkelijk een maaltijd in de magnetron te schuiven. Het is ook gebrek aan zelfvertrouwen; veel mensen denken dat ze niet kunnen koken. Voorgekookt eten biedt ook meer keuze, Frans, Indiaas, Japans, er zijn weinig mensen die dat allemaal kunnen koken, maar kant-en-klaar is alles te koop. Uiteindelijk smaakt het allemaal ongeveer hetzelfde, naar smaakversterker.

Onze houding is nu dat alles wat je door anderen kunt laten doen, niet iets is wat je voor je plezier doet. Dat is verkeerd. Het is heel bevredigend om zelf iets te produceren. Als je minder consument wordt en meer producent, krijg je meer controle, je neemt een stuk van je leven terug. En het mooie is: je hebt de fabriek al in huis. Die heet keuken.

MICHAEL POLLAN.jpg
Michael Pollan

Vraag: Je moet er maar tijd voor hebben?
Waarom zeggen mensen dat nou nooit van televisiekijken? Ik zeg niet dat iedereen elke dag een brood moet bakken of bier moet brouwen. Ik doe dat ook alleen bij speciale gelegenheden. Maar al doe je het maar één keer, dan leer je toch iets belangrijks. En je weet voortaan een goed brood te waarderen als je er een tegenkomt.

Andere titels over ‘de’ voedingsmiddelenindustrie
De duurzame voedingsketen : twintig jaar ervaring bijeengebracht (2012)
Food, Inc.  (documentaire) (dvd) (2010)
Super size me (documentaire) (dvd) (2005)
Louise Fresco. Hamburgers in het paradijs : voedsel in tijden van schaarste en overvloed (2012)
Ivan Wolffers. Het gezonde afvalboek : gids voor een gezonder leven (2008)

Citaat 038 (vrijdag 31 mei 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: