Categorieën
Citaten Geschiedenis KUnst

Nu staan de betogers alleen maar stil.

Iedereen herinnert zich waar  je was op (dinsdag) 9 september 2001. Of de dag dat Nederland Europees kampioen werd (zaterdag 25 juni 1988).

Waarschijnlijk zal niemand zich later precies herinneren waar je was toen je hoorde, las of zag over de staande man. In Turkije. Toch zal dit fenomeen naar verwachting uitgroeien tot een van de fenomenen van het jaar 2013. Mannen en vrouwen, burgers die in het publieke domein ‘zomaar’ een tijdje stil gaan staan. Om een signaal af te geven. Dat ‘het’ anders moet. Dat protesteren ook kan zonder geweld en een hoop gedoe met waterkanonnen en traangas. Nee, beschaafde burgers die daarmee aangeven dat er ‘iets’ moet veranderen.

In dagblad Trouw stond op donderdag 20 juni een artikel over dit fenomeen: “De Turken veranderen in standbeelden”.

Another Place' by Antony Gormley - Visit Liverpool

Enkele citaten
De conventionele wijze van demonstreren heeft niet goed uitgepakt voor de Turken. Ze kregen klappen, werden met traangas bestookt, een enkeling liet het leven. Nu staan de betogers alleen maar stil. De ene zeven minuten, de ander acht uur lang.

() De eerste die uit protest urenlang stilstond was beroepsdanser Erdem Gündüz. De politie wist zes uur lang niet wat te doen met het levende standbeeld. Het enige wat ze kon doen was om de paar uur de inhoud van zijn tas onderzoeken. Deze passieve manier van demonstreren inspireerde duizenden andere Turken die nu overal in het land dag en nacht stilstaan; een met een boek in de hand, de ander met een voetbal onder de voet, weer een ander met de gitaar op de rug. Voorbiijgangers maken foto’s van deze demonstranten, ze applaudiseren. De staande betogers geven geen krimp.

Lipjes getuit, borstjes vooruit of ergens voor staan
Op het Lezers van Stavast-blog is een artikel geplaatst over deze ‘Staanders’, beelden van de Engelse beeldhouwer Antony Gormley, Marijke Helweg, een logo, het jaarthema van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken, een eed en hoe die allemaal samenhangen met elkaar. Kern van het verhaal is dat deze Staanders oefenaars voor een andere tijd zijn. Zonder dat ze het zelf in de gaten hebben zijn ze aan het oefenen.

Citaat 045 (vrijdag 21 juni 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: