Categorieën
Citaten Maatschappij Oefenen voor een andere tijd TED-talks

Beware, fellow plutocrats, the pitchforks are coming

Het digitale platform TED behoeft waarschijnlijk geen introductie meer. Miljoenen mensen over de hele wereld bekijken wel eens een ‘filmpje’ van een opgenomen toespraak. Vandaag verscheen een opname waarover al enige tijd werd geschreven. Een toespraak van een échte plutocraat, die zich tot zijn mede superrijke ‘collega’s’, het grote publiek, economen en de politiek wendt. Met één groot pleidooi: om te voorkomen dat over enige tijd de arme onderklasse met hooivorken zal optrekken.

Deze Nick Hanauer is geen geboren spreker, maar slaagt er wel in om veel stof tot nadenken aan te reiken. Hoogstwaarschijnlijk zal dit filmpje de komende dagen, weken, maanden, jaren door velen worden bekeken. De teller staat vandaag (12 augustus 2014) op 17,552. Het meest bekeken filmpje (Do schools kill creativity) van sir Ken Robinson (op TED geplaatst in 2006) is vandaag al 27.660.041 bekeken.

Maar Nick Hanauer komt met zijn verhaal op het goede moment. Het verschil tussen aan de ene kant de 1 procent van 1 procent mensen die oneindig rijk zijn en aan de andere kant de almaar groter wordende groep met weinig tot geen inkomen wordt steeds groter. Nick Hanauer heeft het over terugvallen naar de tijd voor de Franse revolutie en hoe dat verkeerd afliep voor de happy few uit die tijd: de guillotine en ‘het volk’ dat met hooivorken optrok om haar gelijk te halen.

Beware, fellow plutocrats, the pitchforks are coming  (20:26)  

Citaat 157 (dinsdag 12 augustus 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

2 reacties op “Beware, fellow plutocrats, the pitchforks are coming”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: