Categorieën
Citaten Film Politiek

Ik zie vandaag veel onwetendheid in de wereld

Ignorance is the enemy (transcript)
Welcome to The 1 minute Gut Check.
Today’s topic: Ignorance is the enemy of choice and change.

Growing up on the fringes of the mob and motorcycle gang members in Las Vegas, Nevada and being homeless at 15 I learned a lot of interesting things.

I learned that ignorance really keeps people from changing.
And I see today a lot of ignorance in the world.
And what people don’t remember about ignorance is it keeps them in bondage.
Ignorance takes away choices.
Ignorance is selfish.
Ignorance opposes knowledge, learning and wisdom.

On the flipside of ignorance is:
Awareness liberates you.
Awareness increases your choices.

How does ignorance show up in your life?

My challenge to you:
Gain awareness and spend your life learning, gaining knowledge and wisdom.

Have a great day!

Onwetendheid is de vijand (vertaling)
Welkom bij ‘Check uw onderbuik in 1 minuut’.
Het onderwerp van vandaag: onwetendheid is de vijand van keuze en verandering.

Ik leerde een hoop interessante dingen door op te groeien tussen leden van een motorbende in Las Vegas, Nevada, en dakloos te worden op mijn 15e.

Ik heb geleerd dat onwetendheid mensen er echt van weerhoudt te veranderen.
Ik zie vandaag veel onwetendheid in de wereld.
Wat mensen zich niet realiseren over onwetendheid, is dat het hen in slavernij houdt.
Onwetendheid neemt keuzes weg.
Onwetendheid is egoïstisch.
Onwetendheid staat haaks op kennis, leren en wijsheid.

De keerzijde van onwetendheid is dat:
Bewustzijn je bevrijdt.
Bewustzijn jouw keuzes vergroot.

Welke rol speelt onwetendheid in jouw leven?

Mijn uitdaging voor jou:
Word bewuster en besteed je leven aan leren, kennis en wijsheid te vergaren.

Een fijne dag verder!

Rodney Crowell
Bovenstaand filmpje kwam ik vandaag tegen. Ik googelde met de zin ‘Ignorance is the enemy’. Een zin die ik al geruime tijd ken en af en toe naar voren haal. Voor zover mij bekend is het vooral de titel van een liedje van de Amerikaanse singer-songwriter Rodney Crowell. Dit nummer staat op zijn cd The outsider uit 2005. Het liedje is een soort gospel, waarin twee min of meer bekende Amerikaanse muziekcollega’s elk een couplet voor hun rekening nemen. Rodney Crowell doet natuurlijk ook mee.

Het is een liedje over onwetendheid. En hoe rampzalig die voor onwetenden zelf én de samenleving uitpakt. Hij schreef het ten tijde van de regering van George W. Bush. Die wordt niet genoemd maar in zijn achterhoofd hebben ongetwijfeld diens (vaak op gevoel gebaseerde) daden meegespeeld; ook zal de opkomst van de zogenaamde Tea party mee hebben gespeeld.

Check uw onderbuik
Toen ik vandaag op zoek was naar het ‘duffe’ Youtube-filmpje van Rodney Crowell (want geen bewegende beelden), kwam ik bovenstaande variant tegen. Die begin juli van dit jaar is gepost. Gebracht onder de noemer The 1 minute Gut Check. Vrij vertaald: Check uw onderbuik in 1 minuut.

Micheal Moore
Kort nadat ik dit filmpje had ontdekt liet ik het enkele collega’s zien. En merkte op dat dit een filmpje van Michael Moore was. De beroemde (en dikke) Amerikaanse cineast. Bekend van Bowling for Columbine (over schietpartijen op Amerikaanse middelbare scholen), Sicko (over het zieke gezondheidssysteem in de VS) en Capitalism : a love story.

Dezelfde Michael Moore van wie medio september in de Verenigde Staten een nieuwe documentaire in première zal gaan:  Fahrenheit 11/9. Een kritische film over de verkiezing van Donald Trump en de staat van zijn land. Een kritische film over veel landgenoten die … onwetend zijn over wat zich in hun land en de wereld afspeelt. Vaak op basis van gevoelens en vooroordelen positie innemen en achter mensen aanlopen die vaak maatregelen nemen die tegen hun eigen belangen ingaan. Ignorance rules. Onwetendheid regeert.

De titel van zijn nieuwste film lijkt veel op eentje van veertien jaar geleden. Toen maakte hij Fahrenheit 9/11, over de aanslag op de Twin Towers in september 2001. Hij zal in zijn nieuwste film ongetwijfeld een brugje maken tussen toen en nu.

Fake news
Michael Moore is zoals wellicht bekend een kritisch man. Die machthebbers lastigvalt, hen kritisch bejegent en niet te beroerd is om zijn publiek een beetje op te stoken. Critici beweren vaak dat hij een man is waarop de uitdrukking van dik hout zaagt men planken van toepassing is. Zeker is dat hij zich grote zorgen maakt over het intellectuele klimaat binnen zijn eigen land. Hij ziet én weet dat er veel machtige partijen actief bezig zijn veel burgers dom(mer) te maken. Zo heeft hij het al jaren over fake news. Een van zijn grote vijanden is televisiezender Fox.

Vorig jaar verscheen er in The Guardian een artikel waarin het juist over deze onwetendheid ging. Artikel: Michael Moore: ‘Ignorance leads to fear, fear leads to hate. Trump knew that’ (april 2017)

“I think we’ve gone through 40 years of a country being dumbed down,” Moore said. “We defunded our schools allowing them to just go into an awful state. The arts have been canceled and civics class is gone from a third of our schools now.” In fact, Moore was one of the rare voices who predicted a Trump presidency during the election,

() “It’s the American equation. Dumb down the population and make them ignorant and stupid. Ignorance leads to fear, fear leads to hate. Trump knew that part of the equation really well. And hate leads to violence.”

Helaas, fake news
Kort nadat ik het filmpje aan enkele collega’s had laten zien, viel me op dat het slechts twaalf keer was bekeken. Dat kan niet! Michael Moore is écht een beroemd man en alles wat hij doet trekt veel bekijks. Van liefhebbers en haters.

Sam Bracken
Al gauw daarna had ik mijn fout ontdekt. Qua fysionomie lijken ze zeker op elkaar – en dat petje versterkt dat beeld – maar het bewuste filmpje is geüpload door ene Sam Bracken. En dat is ook de maker. Hij spreekt de kijkers toe. Sam Bracken? Never heard of.

Sam Bracken blijkt een schrijver en a dynamic and powerful speaker te zijn. Een soort Ben Tiggelaar of Adjiedj Bakas. Mannen (zelden vrouwen) die voor een flink bedrag bereid zijn een congres te openen met een korte en flitsende talk. Bedoeld om te inspireren, te motiveren.

Een soort circusartiesten die een zaal op sleeptouw kunnen nemen. Achteraf kunnen deelnemers echter zelden vertellen wat de openingsact van de dag heeft gezegd. Zo’n man lijkt me Sam Bracken. Niets mis mee. Het onwetend-filmpje is kort en krachtig. Een prima verhaal. Ongetwijfeld zal hij sommigen aan het denken zetten. Bereikt hij met zijn onderbuik-filmpjes wat hij op zijn website beweert: 60 seconds could change your world.

Een nieuw seizoen
Rond deze tijd van het jaar begint ‘het seizoen’ weer. Bibliotheken lijken op scholen en volgen hetzelfde ritme. Na de zomervakantie starten we weer op. Niet met uitlenen en zo, want dat gaat het hele jaar door. Maar in september beginnen de meeste lezingen, workshops en cursussen weer.

Twee maanden lang lag het een beetje stil, maar van september tot eind mei is er bij ons weer van alles te doen. Activiteiten die als gemeenschappelijke noemer hebben dat u er als bezoeker of deelnemer ‘beter’ van kunt worden. Onze activiteiten zijn niet bedoeld om u dommer te maken, met fake news te voeden. Nee, eerder om u iets-je kritischer te maken. U te helpen de wereld om u heen ‘beter’ te leren begrijpen en doorgronden. Natuurlijk zijn er ook activiteiten die ‘alleen maar’ leuk of ontspannend zijn, maar zelfs dan kunt u iets opsteken.

Het onderbuik-filmpje van Sam Bracken is een prima illustratie van dit alles, Wellicht heeft u er iets aan en helpt het u een beetje u teweer te stellen tegen machtige krachten die u ervan afhouden om uzelf in uw vrije tijd te blijven ontwikkelen. Ik noem er enkele:

Voetballen op tv, praten over voetbal op tv, het journaal, DWDD, Jinek, Pauw, Facebook, Twitter, Instagram, whatsapp

Trailer Fahrenheit 11/9

Umair Haque op MediumThe Age of Ignorance – Why We Live in a Time When Ignorance Proudly Parades Itself as Enlightenment (14 augustus 2018)


Aanvullend artikel:
 Possibilist Hans Rosling: we moeten ook nieuwsgierig blijven en alert op nieuwe gevaren, zodat we daarop een antwoord hebben. (mei 2018)

Citaat 546 (maandag 27 augustus 2018)
Homepage Citaten 2018

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Ik zie vandaag veel onwetendheid in de wereld”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: