Categorieën
Geschiedenis

Tentoonstelling 90 jaar bibliotheek Oss

De tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende thema’s zoals: 90 jaar collectie, 90 jaar huisvesting, 90 jaar bibliothecaresse, enzovoort. Er zijn bijzondere, originele documenten te zien van pater Titus Brandsma, foto’s en attributen van de bibliotheek uit de jaren twintig van de vorige eeuw tot heden. Op Youtube staat een speciaal filmpje:


De foto’s zijn afkomstig uit het eigen bibliotheekarchief, fotoalbums van bibliotheekmedewerkers en het Stadsarchief Oss.
Het Kringloop bedrijf Oss heeft diverse sfeervolle meubelen en attributen geleverd om de tentoonstelling compleet te maken.

In 1921 werd door pater Titus Brandsma de Katholieke Leeszaal en Uitleenbibliotheek opgericht met als doel “Goede lectuur onder de mensen te brengen en het katholieke volksdeel te ontwikkelen.” Dit jaar vieren wij het 90-jarig bestaan van de bibliotheek Oss door middel van een overzichtstentoonstelling. In deze tentoonstelling wordt aan de hand van gebruiksvoorwerpen en bijzondere documenten duidelijk gemaakt hoe de bibliotheek zich in de loop der tijd heeft aangepast aan de veranderingen in de maatschappij, waarbij het verzamelen van informatie hoog in het vaandel is blijven staan. 
Kom ook naar de bibliotheek Oss en ontdek zelf of het beeld van die strenge, bebrilde bibliothecaresse nog steeds klopt!

Van dinsdag 14 juni tot en met zaterdag 20 augustus 2011 is de tentoonstelling 90 jaar bibliotheek Oss gratis te bekijken tijdens de openingstijden van de bibliotheek Oss.

Filmpjes

90 jaar bibliotheek Oss deel 1 1984

https://youtu.be/vaFFMmkCYRE

90 jaar bibliotheek Oss deel 2 :1992

http://www.youtube.com/watch?v=1ZXIrty-cIM

90 jaar bibliotheek Oss deel 3 : 2004

http://www.youtube.com/watch?v=TBs0BOdQVPI

Bibliotheek Oss in 1984 (20 min)

https://youtu.be/URCHY3BAn5w

Bibliotheek oss in 1992 (12 min)

http://www.youtube.com/watch?v=5kO5NMxUacc


De beroemdste bibliothecaris
De beroemdste bibliothecaresse van dit land komt niet uit Oss. Het was Annie M.G. Schmidt, die werkzaam was in de bibliotheken van Amsterdam en Vlissingen. Haar bibliotheekopleiding vond plaats in de vroege jaren dertig. Een tijd die op allerlei manieren afwijkt van de huidige. Zowel binnen als buiten de bibliotheek. Maar Annie was toen al (in 1934) qua karakter zoals iedereen (van boven een bepaalde leeftijd) zich haar herinnert. Een schalkse, olijke vrouw die zich met een kwinkslag en bravoure door het leven heen sloeg. Een voorbeeld van die bibliotheektijd én haar karakter is te vinden in het onlangs verschenen boek Liefs van Annie : de mooiste brieven van Annie M.G. Schmidt (ingeleid door Annejet van der Zijl, Querido 368 pagina’s).

Uit een brief van 30 januari 1934 aan haar moeder onderstaand fragment. Waarin ze een typisch bibliotheekwerkje uit die jaren beschrijft en hoe ze zich uit een vervelende situatie redt. Voor alle duidelijkheid: tot in de late jaren tachtig werd dit soort werk ook (nog) in Oss gedaan. Momenteel is dit zogenaamde titelbeschrijven iets wat centraal voor het hele land in Den Haag wordt gedaan.

“En nu moet je weten: ‘t waren voorbeelden, dat werk. We hebben namelijk een boekje dat zo’n soort wetgeving is voor het catalogiseren met allemaal regels waar je je streng aan moet houden. Nu moeten we bij al die regels voorbeelden zoeken waar die regels op slaan. Bijvoorbeeld is er een regel die zegt dat je een boek dat door meer dan drie schrijvers is geschreven als anoniem verschenen moet beschouwen. Zo’n boek moet je dan opzoeken en ‘t titelblad overschrijven en ‘t dan catologiseren. Dat doen we in een schrift en leveren het dan in. Het boek zelf ziet hij dus niet. Zo moeten we voor dit werk 18 voorbeelden, dus 18 van die zeldzame, opzoeken. Vandaar dat ik zo gesjouwd heb naar Rotterdam en Delft en Den Haag omdat je zulke boeken (er zijn soms hele oude, van voor 1600 bij) niet in een kleine bibliotheek vindt. En één boek had ik helemaal niet kunnen vinden, hoe ik ook zocht. En toen heb ik er maar een gefingeerd. Schrijver en titel, jaartal en uitgever, alles verzonnen. Maar nu vond hij dat zo’n prachtig voorbeeld dat hij me vroeg of ik ‘t boek eens mee wou brengen. Ik schrok me natuurlijk lam en zei: ‘t spijt me mijnheer Greve, maar dat boek heb ik thuis in Zeeland gevonden en dat heb ik niet hier.’ ‘Nou,’ zei hij, ‘schrijf het dan maar netjes over op een foliovel en geef het me maar.’ Nu krijgt hij dus mijn gefingeerde titelblad en hij zal het natuurlijk, in de waan dat het bestaat, aan andere leerlingen te behandelen geven. Maar als hij ooit merkt dat het boek niet bestaat, ben ik natuurlijk de pisang. Vind je ‘t geen mop? Enfin, hij zal het nooit merken, want dat is haast niet na te gaan. Nu hebben we weer werk ingeleverd. Ik heb de hele zondag zitten werken en pas om elf uur was ik klaar. (pagina 32-34)

Een prachtig tijdsbeeld. Met typische woorden en een bijna verdwenen vorm van beleefdheid. Meneer Greve is dé grote man uit het Openbare Bibliotheekwerk. Bijzonder dat juist Annie M.G. Schmidt bij hem het vak heeft geleerd. En in Oss staan nog steeds boeken waarin wordt uitgelegd hoe je een correcte titelbeschrijving moet maken. Maar er ligt veel stof op.

Klik hier om een reportage van DTV Oss te bekijken (dinsdag 14 juni 2011)

(Oss, dinsdag 31 mei – maandag 20 juni 2011)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

2 reacties op “Tentoonstelling 90 jaar bibliotheek Oss”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: