Categorieën
Maatschappij Oefenen in een andere tijd

Opgewekte aanzeggers

Op zaterdag 11 oktober 2014 verscheen in het Brabants Dagblad – editie Oss en Uden-Veghel – op de (regionale) opiniepagina in de rubriek Smaakmakers onderstaande column. De twee van vier.

Opgewekte aanzeggers
Tot in het midden van de vorige eeuw kwamen zogenaamde aansprekers of aanzeggers langs om de dood van deze of gene te melden.
Alhoewel het beroep al lang geleden is uitgestorven, lopen er de laatste jaren een nieuw soort aanzeggers rond. Mensen die vaak redelijk opgewekt komen vertellen dat we als samenleving afscheid gaan nemen van ‘dingen’ die we nu nog volstrekt normaal vinden. Uiteraard weten zij ook niet of de komende twintig jaar de helft van de bestaande banen zal komen te vervallen, mensen gemiddeld vijf tot tien jaar langer zullen leven, de armoede in de wereld opgelost zal worden, we onze kinderen niet langer opleiden voor een baan maar voor het leven.

 Toch zijn dit soort geluiden de laatste tijd steeds vaker te horen. Misschien moeten we de gedachten van deze vaak goed belezen mensen met de nodige korrels zout nemen. Maar aan de andere kant: als de helft waar is van wat zij ons aanzeggen dan nog staat ons een revolutie te wachten. Een van hen is de historicus Rutger Bregman, 26 jaar oud. Onlangs verscheen zijn boek ‘Gratis geld voor iedereen en nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen’. Eind oktober spreekt hij over ‘Oefenen in een andere tijd’ in De Lievekamp in Oss. Hij heeft een groot vertrouwen in de toekomst en weet dat links- of rechtsom ‘de politiek’ en de samenleving de komende jaren over ‘zijn’ grote ideeën een standpunt in zullen moeten nemen. In de TrendRede 2015, die op de tweede dinsdag van september werd gepresenteerd, zaten drie begrippen die hiermee te maken hebben: systeemprikkers, ketenkrakers en betekenisrevolutie.

Elke aanzegging brengt verdriet met zich mee. Iemand of iets is er niet meer. Op bijna elk terrein zijn dingen drastisch aan het schuiven. Gelooft u het niet? Onze aanzeggers hebben het o.a. over de economie, werk, voedsel, pensioenen, gezondheid, vervoer, onderwijs, privacy, de natiestaat en ons politieke systeem.

De té voor de hand liggende houding is om er ‘iets’ tegen te doen. Daadkracht. Wellicht is het beter meer tijd uit te trekken voor de diagnose. Klopt het wel? En zo ja, wat zijn dan de alternatieven. Lezen helpt. Er wordt veel over geschreven. De transitie waarin we zitten dwingt ons allen te formuleren wat in die andere samenleving en tijd belangrijk is. Waarde heeft. Waardevol is.

Over pakweg twintig jaar kijken we waarschijnlijk raar terug op de jaren die dan achter ons liggen. Toen gingen we nog dagelijks naar ons werk, ontspanden in het weekend, reden zelf nog ‘onze’ auto of kochten producten die in China waren gemaakt. De grootste verandering die we de komende jaren mee zullen maken heeft echter niets te maken met die dingen, maar met de vraag wat een waardevol leven is en inhoudt. Zeg niet dat de aanzeggers het niet hebben, eh aangezegd.

Onderschrift column
Hans van Duijnhoven schrijft op verzoek van de redactie de hele maand oktober elke zaterdag een column. Hans van Duijnhoven (Keldonk, 1955) werkt voor de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Als bibliothecaris probeert hij mensen in deze regio te ‘voeden met de dilemma’s waar we voor staan’. Het jaarthema van de bibliotheek is ‘Oefenen voor een andere tijd’.

Column 1 – Naar het hart van het land (4 oktober 2014)
Column 3 – Legosteentjes en een nieuwe balans (18 oktober 2014)
Column 4 – Oefenen in een andere tijd (25 oktober 2014)

(zaterdag 11 oktober 2014)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: