Boeken én e-books voor onze post-corona-times
Sinds 2012 worden op dit blog boeken ‘verzameld’ waarin wetenschappers, wetenschapsjournalisten en anderen geïnteresseerde burgers ‘bijpraten’ over ontwikkelingen in hun werkgebied, dan wel in de samenleving.
Een samenleving die om allerlei redenen snel verandert. Veranderen móet. Waarom? Omdat er allerlei bedreigingen én ontwikkelingen zijn die er domweg voor zullen zorgen dat dingen op tal van terreinen zullen gaan veranderen. Wederom: moeten gaan veranderen.

Next
De samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken laten sinds enige jaren onregelmatig sprekers aan het woord die zich over onderdelen van die volgende samenleving uitlaten. Ze informeren en inspireren. Hebben een idee hoe ‘het’ anders zou kunnen, dan wel moeten. Die lezingen brengen we onder de (Engelse) noemer NEXT: next society, next economy, next hope, next freedom, next food.
Maar het gaat ook over journalistiek, democratie, werk, natuur, internet, banken, geld, vervoer, reclame, belastingen, toerisme, broederschap, overstromingen, klimaat, vrije tijd, oorlog, vluchtelingen, mensenrechten, winkelen, vakbonden, waarheid, naastenliefde, broederschap, commons et cetera. Klik hier voor een artikel.
De corona-crisis als blessing in disguise?
Het lijkt er (nu al) sterk op dat de mondiale corona-crisis als een soort katalysator zal gaan werken. Veel burgers voelen al enige tijd aan dat er om allerlei redenen als het ware een reset van ons maatschappelijk én economisch model nodig is. Er zijn té veel signalen die er op wijzen dat ‘we’ niet goed bezig zijn. Het tijd wordt om woorden en voornemens (om te gaan veranderen) te gaan omzetten in daden.

Een kruispunt
Ene Charles Eisenstein heeft het in een recent verschenen artikel (The Coronation) over een kruispunt.
Veel mensen zagen vaak of incidenteel dat er ergens ietwat verder weg een kruispunt op ons lag te wachten. Soms verdween dat beeld weer even. Hadden we het ons misschien ingebeeld? Maar regelmatig zagen ze dat kruispunt tóch weer wel.
En nu – begin april 2020, midden in een mondiale lockdown – staan we bij dat kruispunt. Een splitsing van wegen. Er zijn hier veel wegen, die allemaal ergens anders naartoe leiden. Goede en slechte wegen. Aan ons de keus om de beste te kiezen.
Het kruispunt is er. We móeten kiezen; kunnen het niet nog langer uitstellen. Of beweren dat we niet hoeven te kiezen. En teruggaan is geen optie. Er zit niets anders op dan – god zegene de greep – de beste weg te kiezen. Uiteraard is een van de opties dat we ‘gewoon’ doorgaan; alsof er niets is gebeurd. Ik vermoed echter dat de meeste burgers begrijpen dat dit geen serieuze optie (sorry: weg) meer is. Hoe vrij zijn wij?

Informeren, inspireren
Gelukkig zijn er altijd wijze mensen die ons daarbij kunnen helpen. Die al nadachten over een tijd waarin we bij deze splitsing zouden staan. Mensen die al jaren lang weten dat er om door hen aangedragen redenen op hun gebied dingen moeten gaan veranderen. En zij hebben ideeën om dit of dat te gaan doen; of voortaan na te laten.
Helaas zijn er ook (per definitie) mensen die ons niet zullen, kunnen, noch willen helpen. Sterker: zij hebben niet altijd het beste met de mensheid voor. Om verschillende redenen maken zij misbruik van de situatie. Denken alleen aan hun eigen korte termijn belang. Mensen die ons bewust niet goed, dan wel domweg slecht of verkeerd informeren. Die zondebokken aanwijzen voor dingen waar die zwarte schapen niet verantwoordelijk voor zijn.
Op Lezers van Stavast zijn sinds 2012 ruim achthonderd boeken verzameld waarin wetenschappers, wetenschapsjournalisten en anderen met integere bedoelingen lezers bijpraten over hun ‘ding’. Wat speelt er op ‘mijn’ terrein, wat zit er aan te komen, welke inzichten heb ik geleerd, hoe denk ik over de toekomst. Bijna alle hier geselecteerde boeken zijn goed te lezen door iedereen die de wereld probeert te volgen, kranten leest, moeite doet om te begrijpen wat er in de wereld gaande is.

E-books
Tijdens de lockdown kwamen bibliothecarissen én bezoekers van de bibliotheek er achter dat die boeken plotsklaps niet meer geleend kunnen worden. Op dit moment zijn alle Nederlandse Openbare Bibliotheken al drie weken gesloten; en er komen nog minimaal drie weken bij. Maar we leven in 2020. Een tijd waarin e-books bestaan; en dat de gezamenlijke Nederlandse openbare bibliotheken tienduizenden e-books hebben ‘aangekocht’.
E-books die door leden van de bibliotheek geleend kunnen worden. Tijdelijk ‘gedownload’ naar een ereader, iPad of mobieltje. Voor iedereen zit er iets bij. De afgelopen week heb ik alle boeken die op Lezers van Stavast staan opgezocht op bibliotheek.nl
Dit is de plek waar alle e-books staan die ‘geleend’ kunnen worden. En tot mijn verbazing ontdekte ik dat een derde van alle titels als e-book beschikbaar zijn. Ruim 250 titels. Geen slecht resultaat. Beter: een prima oogst. Het moge duidelijk zijn dat de recentste titels (uit 2019 en 2020) iets minder aanwezig zijn. Uitgevers moeten natuurlijk toestemming aan de bibliotheeksector geven om een e-book door ons te laten uitlenen. Ze beschermen natuurlijk hun handel.https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.408815396.html/hoe-vrij-zijn-wij-/
Tientallen onderwerpen, met leestips
Vanaf hier kunt u doorklikken naar verschillende subpagina’s. Op elke vervolgpagina krijgt u ‘enkele’ boekentips. Vier varianten:
* Must read E-books
* Must read ‘gewone’ boeken
* De overige E-books
* De overige ‘gewone’ boeken
In elk artikel zal ik enkele boeken naar voren halen,; een poging doen hen in perspectief te plaatsen. Het is een work in progress.
Filmpjes
Samen met collega Peter van der Wijst heb ik een stuk of tien filmpjes gemaakt; in elke aflevering staat één, breed onderwerp centraal.
Slotopmerking
U zult merken dat sommige titels bij verschillende thema’s zijn ondergebracht. En dat er over enkele onderwerpen de laatste jaren heel veel boeken zijn verschenen. Ook zult u zich regelmatig afvragen waarom dit of dat boek niet is opgenomen. Tja, het is een keuze en een momentopname.
Onderwerpen The Time is Now
Alle filmpjes
01. Optimisme (17 april 2020) (11:56)
02. Hersenen en gedrag (23 april 2020) (8:02)
03. Mensbeelden (29 april 2020) (14:02)
04. Democratie (7 mei 2020) (15:17)
05. Prentenboek (13 mei 2020) (17:31)
06. Economie (22 mei 2020) (16:51)
07. Geschiedenis aflevering 1 (29 mei 2020) (15:06)
08. Geschiedenis, aflevering 2 (5 juni 2020) (13:25)
09. Elites, aflevering 1 (12 juni 2020) (16:51)
10. Elites, aflevering 2 (18 juni 2020) (16:19)
11. Must reads (de aanloop) (24 juni 2020) (21:37)
12. Must reads (3 juli 2020) (17:34)
13. Bloopers (3 juli 2020) (4:02)
14. De Amerikaanse verkiezingen, aflevering 1 (23 oktober 2020) (16:04)
15. De Amerikaanse verkiezingen, aflevering 2 (27 oktober 2020) (17:53)
Artikelen waarin de aangestipte boeken uit de filmpjes worden meegenomen PLUS nog veel meer titels
* Optimisme (7 april 2020)
* Hersenen en gedrag (8 april 2020)
* Mensbeelden (14 april 2020)
* Democratie (8 april 2020)
* Een prentenboek (3 mei 2020)
* Economie (6 mei 2020)
* Geschiedenis (17 mei 2020)
* Elites (5 juni 2020)
* Must read (19 juni 2020)
* De Amerikaanse verkiezingen van 2020 (19 oktober 2020)
(maandag 6 april 2020)
Update vrijdag 30 oktober 2020
9 reacties op “The time is now – inleiding”
[…] Homepage The time is nowMust read E-books […]
[…] Homepage The time is nowMust read E-books […]
[…] Homepage The time is nowMust read E-books […]
[…] Homepage The time is nowMust read E-books […]
[…] Homepage The time is nowMust read E-books […]
[…] Homepage The time is now […]
[…] Homepage The time is nowMust read E-books […]
[…] Al snel nadat ons leven medio maart 2020 voor een groot deel stilviel heb ik samen met collega Peter filmpjes gemaakt die gebaseerd zijn op een heel andere aanname. Deze corona-crisis DWINGT ons om serieus na te gaan denken over uiteenlopende zaken waar al ruim voor de corona-times iets mee aan de hand was. The time is now. […]
[…] The time is nowIn 2020 maakte ik met Peter van der Wijst verschillende filmpjes waarin ik thematisch verschillende (ook) hier genoemde boeken toelicht. Voor elk thema schreef ik ook een artikel. Een en ander onder de noemer The time is now. […]