Categorieën
Citaten

Crowdfundactie: Groene Engel is van jou!

Donderdag 21 december 2017 werd bekendgemaakt wat al enige tijd in de lucht hing: de Groene Engel roept mensen in Oss en omgeving op om mee te doen aan een actie om geld bij elkaar te brengen om de horeca zelf in eigen hand te gaan nemen. 

Zoals verwacht was de belangstelling groot. Binnen enkele dagen hadden tientallen mensen geld toegezegd. Een donatie gedaan of ingetekend op een of meerdere obligaties ter waarde van duizend euro. Ik vermoed dat het wel goed zal komen. Dat is geen toeval. Overal om me heen zie ik voorbeelden van dit soort initiatieven. Burgers die ‘het’ zelf ter hand nemen. Niet langer wachten op ‘de markt’ of ‘de overheid’ om dingen te doen, tot stand te brengen. Geld inzamelen om het mogelijk te maken dat bepaalde diensten en producten – die deze betrokken mensen belangrijk vinden – gerealiseerd kunnen worden.

Commons
De achterliggende gedachte bij dít én andere initiatieven (gezamenlijk windmolens ‘aankopen’, een broodfonds of energie coöperatie opzetten) is altijd dat deelnemers zich realiseren dat het niet per se nodig is dat anderen (zeg: geldschieters) moeten/mogen profiteren van de te realiseren winst(en). Waarom kunnen we de winst van de Groene Engel niet steken in extra programmering en/of menskracht? Waarom hebben we als samenleving daar niet eerder voor gekozen? Toen de Groene Engel in 1999 startte.

Waarschijnlijk was de tijd er nog niet rijp voor. Het waren de hoogtij-dagen van het geloof in ‘de markt’. Die zou het ‘t beste kunnen regelen. Vaak is dat natuurlijk ook domweg waar. Alleen in Oss ontstaat nu de mogelijkheid om het anders te gaan doen. Burgers realiseren zich dat zij zelf het verschil kunnen maken. Dat hun consumpties in zaal, café en restaurant in de loop van 2018 ten goede zullen komen aan hun cultuurpodium. 

Youtube – Crowdfundactie Groene Engel

https://www.youtube-nocookie.com/embed/7DkpdJufza8

Past ‘t binnen de donut?
Lees: Donut economie – “Het is de taak van filosofen en de elite om mensen nieuwe dromen te geven, nieuwe hoop, nieuwe verhalen” (november 2017)

Eerder verschenen artikelen over commons & (het) gemeengoed
De burger voelt het gemis aan verbondenheid en kijkt vragend naar de politiek, die geen goed antwoord heeft (februari 2016)
Commons – de strijd voor het gemeengoed zal een van de belangrijkste politieke kwesties zijn van de eenentwintigste eeuw (februari 2016)
“Verdienen jij en ik het om te zijn geboren in de westerse wereld?” (januari 2016)
Lucas De Man – We staan net als toen voor grote veranderingen. Moeten op zoek naar nieuwe vormen van samenleven, van economie, van democratie. (maart 2016)
Gesamtkunstwerk – Teeny Tiny Tony, the world’s smallest pony (september 2015)
Ons Welzijn – Meant to be shared (november 2015)
De vrije markt – Ze is niet stabiel, maar labiel. Neigt niet naar langdurig evenwicht, maar kenmerkt zich door grilligheid. Is meer stroperig dan efficiënt (februari 2017)
Wat op het spel staat (oktober 2017)

Citaat 512 (zaterdag 23 december 2017)
Homepage Citaten 2017

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d