Categorieën
Bètacanon

Homepage Bètacanon

BasisBibliotheekMaasland sloot in 2007 aan bij de Bètacanon, samengesteld door de Volkskrant, onder het motto ” Dit zou elke alfa over bèta moeten weten!”.
Dat jaar publiceerde de Volkskrant 50 weken lang een artikel over belangwekkende bèta-inzichten, keerpunten en personen. Publicatie vond plaats in de krant en opinternet. 
De onderwerpen, die aan de orde kwamen, vormen samen de bètacanon.

Deze canon is een initiatief van een commissie, bestaande uit Robbert Dijkgraaf, Louise Fresco, Salomon Kroonenberg , Frans van Lunteren, Bas Haring, Harry Lintsen, Ronald Plasterk en Sander Bais. Het belangrijkste argument om een dergelijk canon samen te stellen, is de vaststelling dat “natuurwetenschappelijke kennis namelijk een integraal onderdeel van onze cultuur is. Zij is niet uitsluitend bedoeld voor de vakexperts, maar is, in gepaste dosering, wezenlijk voor iedereen. De grote keerpunten in de natuurwetenschap hebben onze cultuur ingrijpend beïnvloed en ons wereldbeeld drastisch veranderd. De technologische vooruitgang is de stille kracht van de geschiedenis”.

Voor het schrijven van de inleidende hoofdstukken werden steeds jonge wetenschappers aangezocht, die nog aan het begin staan van hun wetenschappelijke carrière en met een frisse blik tegen de zaken aankijken.

In de loop van 2020-2021 zullen de artikelen uit 2007-2008 aangevuld worden met nieuwe titels; en zullen de links naar de webcatalogus worden hersteld. In de loop van de tijd zijn de reeds toegevoegde titels verdwenen.

Alfabetisch op onderwerp

9.192.631.770 trillingen in een atoomAlgoritmenAvogadroBeri beriHet breinCatastrofenChaosDe computerCognitieDarwinDijkenDNAEcosysteemEinsteinElektromagnetismeEnergieEntropieEnzymenFietsFotosyntheseFoutGeldGPSDe kernbomKlimaat en weerLandbouwLevensduurMicro-organismenNanotechnologieNewtonNormale verdelingNulOceaanstromingenOerknalPavlovreactiePeriodiek systeemPlaattektoniekPlasticQuantumRobotsSeksHet standaardmodelSymbolen en formulesTaalTechniek en stadsontwikkelingTelefoonDe transistorVooroudersDe WCHet zonnestelsel

Alle afleveringen op volgorde van publicatie

01 – Het niets dat toch een getal is

02 – Plaattektoniek

03 – De WC

04 – De transistor

05 – Energie

06 – Darwin

07 – Algoritmen

08 – Het brein

09 – De kernbom

10 – Cognitie

11 – Quantum

12 – Fotosynthese

13 – Enzymen

14 – Symbolen en formules

15 – Klimaat en weer

16 – Oerknal

17 – Ecosysteem

18 – Fout

19 – Plastic

20 – Het standaardmodel

21 – Periodiek systeem

22 – Pavlovreactie

23 – Micro-organismen

24 – Newton

25 – Levensduur

26 – GPS

27 – Geld

28 – Einstein

29 – Catastrofen

30 – Normale verdeling

31 – Dijken

32 – Entropie

33 – DNA

34 – Landbouw

35 – Seks

36 – Oceaanstromingen

37 – Elektromagnetisme

38 – Voorouders

39 – Beri beri

40 – Avogadro

41 – Chaos

42 – Robots

43 – De computer

44 – Het zonnestelsel

45 – Telefoon

46 – 9.192.631.770 trillingen in een atoom

47 – Taal

48 – Techniek en stadsontwikkeling

49 – Fiets

50 – Nanotechnologie

Slot –


(dinsdag 9 januari 2007 -)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: