Categorieën
Citaten Filosofie KUnst Maatschappij Next Politiek

Homepage Atlas (Fragmented) Radio

The whole personality of man is indescribable
De hele persoonlijkheid van de mens is onbeschrijfelijk.

Met deze door Carl Gustav Jung uitgesproken zin begint Atlas Radio van Theo Eshetu en Keir Fraser.

Atlas Fragmented – Theo Eshetu
In zijn vijfendertig durende videokunstwerk Atlas Fragmented heeft de Brits-Ethiopische kunstenaar Theo Eshetu (1958) filmbeelden, geluidsfragmenten en muziek opgenomen. Hij maakte dit werk voor de Documenta in Kassel.

Die filmbeelden projecteert hij op een banier, waarop vijf maskers staan die uit vijf ‘sferen’ komen: Afrika, Amerika, Ozeanien, Asien, Europa.

Atlas Fragmented werd vertoond tijdens de Documenta (nr. 14 van medio juni tot medio september 2017). Op een scherm van vijf bij vijfentwintig meter. Projectie gebeurde met drie projectoren. Als toehoorder kon je derhalve slechts fragmentarisch alle geluidsfragmenten, muziek en filmbeelden tot je nemen.

Theo Eshetu heeft bewust nagedacht over de talking heads die hij in dit opmerkelijke kunstwerk aan het woord wilde laten komen. Het werk is één lang pleidooi voor meer mededogen (of empathie) met elkaar én de noodzaak om als mens een standpunt in te nemen tegen zaken die je niet welgevallig zijn. Een uiterst actueel kunstwerk. Eshetu staat (evenals een Yuval Noah Harari in zijn Homo Deus) ook op het standpunt dat samenlevingen bij elkaar gehouden worden door verhalen (mythen).

Atlas Radio – Theo Eshetu & Keir Fraser
Samen met Keir Fraser maakte Theo Eshetu een ‘radioprogramma’ (van 60 minuten) vol geluidsfragmenten. Voor het uiteindelijke kunstwerk (van 35 minuten) heeft hij hieruit geput. Ze formuleren het als volgt:

Atlas Radio – door Theo Eshetu en Keir Fraser
Dit is de radio versie van de soundtrack die Theo Eshetu met Keir Fraser maakte voor de video Atlas Fragmented, die getoond werd op documenta 14. Met uitspraken van Carl Jung, James Baldwin, Langston Hughes, Toni Morrison, Maya Angelou, Angela Davis, Joseph Campbell, Andy Warhol en Bertrand Russell, en Homi Bhabha en Charlie Chaplin en eenzelfde eclectische compilatie van muziek van rond de wereld, creëren ze een experimenteel verhaal dat naar mythes, psychologie, kunst en politiek als sferen probeert te kijken, die ons kunnen helpen om een gefragmenteerde wereld te begrijpen en reconstrueren.

Vanaf deze plek wordt u doorgestuurd naar vervolgpagina’s waarop die geluidsfragmenten naar voren worden gehaald. Dertien min of meer bekende personen komen korter of langer ‘voorbij’ . Vijf van hen komen meerdere keren, relatief kort aan het woord. In het Engels. Verder hoor je flarden muziek uit alle hoeken en gaten van de wereld.

Sprekers
Klik hier voor Maya Angelou (1928-2014), was een Amerikaans schrijfster en dichter 
Klik hier voor James Baldwin (1924-1987), was een Afro-Amerikaans schrijver en homoseksueel 
Klik hier voor Homi K. Bhabha (1949-), is een Amerikaans hoogleraar Engels taal en letterkunde
Klik hier voor Joseph Campbell (1904-1987), was een Amerikaans mytholoog, schrijver en docent
Klik hier voor Charlie Chaplin (1889-1977), was een Engelse artiest, acteur, regisseur, componist en komiek. 
Klik hier voor Angela Davis (1944-), is een Amerikaanse filosofe, schrijfster en politiek activiste  
Klik hier voor Michel Foucault (1926-1984), was een Franse filosoof 
Klik hier voor Chris Hedges (1956), is een Amerikaans journalist 
Klik hier voor Langston Hughes (1902-1967), was een Amerikaans dichter en schrijver van fictie en non-fictie 
Klik hier voor Carl Gustav Jung (1875-1961), was een Zwitsers psychiater en psycholoog 
Klik hier voor Toni Morrison (1931-), is een Amerikaans schrijfster en winnaar Nobelprijs voor Literatuur (1993) 
Klik hier voor Bertrand Russell (1872-1970), was een Britse filosoof, historicus, logicus, wiskundige, voorvechter voor sociale vernieuwing, humanist, pacifist en een prominent atheïstisch rationalist 
Klik hier voor Andy Warhol (1928-1987), was een Amerikaans kunstenaar, filmregisseur en auteur


Muziekfragmenten
Atlas Radio is een collage van muziek en gesproken woord. Vaak lopen die twee door elkaar heen, waardoor het vooral moeilijk of onmogelijk is om te achterhalen wie voor de muziek verantwoordelijk is. Veel muziekfragmenten worden echter zonder toegevoegde talking heads ‘afgespeeld’. Het gros van die fragmenten heb ik achterhaald.

Het is zeer diverse muziek. Veel ‘sfeer’-muziek. Afkomstig uit allerlei culturen en werelddelen. Soms een flard van tien seconden, soms wat langer.

Het langste fragment is van filmcomponist Hans Zimmer. Uit de speelfilm Inception. Iemand heeft zijn muziek geplakt onder de (nog steeds) zeer imposante toespraak van Charlie Chaplin uit The great dictator (uit 1940). 

In het artikel Muziek in Atlas Fragmented zijn alle (24 tot nu toe gevonden) tracks opgenomen en de bijbehorende Youtube-filmpjes.

Het gaat om muziek van
Ludwig van Beethoven – Common featuring Lauryn Hill – Duo Juluka – Nils Frahm – Gamelan Pacifica – Hatha Yoga maestro – David Holmes – Huun-Huur-Tu met Bulgarian voices – Hypno5e – Seu Jorge – Koreless – Ladysmith Black Mambazo – Ed Lewis – Kevin Macleod – Gerald Jay Markoe – Odetta – Johann Pachelbel – Colin Stetson & Sarah Neufeld – Petros Tabouris ensemble – Teebs with Rebekkah Raf – San Antonio Vocal Arts ensemble – Uluru Dreamtime (Didgeridoos van de Aborigines) – Stomu Yamashta – Hans Zimmer

Klik hier voor een artikel waarin alle gesproken fragmenten achter elkaar zijn gezet.

Twee (lange) artikelen
Kort nadat ik Atlas Fragmented/Radio als een meesterwerk had leren kennen en begon met een speurtocht om dit werk te leren doorgronden schreef ik dit artikel: Laten we vechten om de wereld te bevrijden, weg met nationale grenzen, hebzucht, haat en intolerantie (12 augustus 2017)

Vijf weken later, aan het eind van een bijna voltooide speurtocht, schreef ik dit (nog langere) artikel: Je kunt alleen nemen als je ook bereid bent te geven …  (1 september 2017)

Citaat 479 (zaterdag 12 augustus 2017- vrijdag 1 september 2017)
Homepage Citaten 2017

11 reacties op “Homepage Atlas (Fragmented) Radio”

Geef een reactie

%d